Hyppää sisältöön

Helenan jalanjäljissä

Tarinallinen löytöretki keskiaikaan

Sijainti: Tuomiokirkko – Halistenkoski – Koroistenniemi – Tuomiokirkko

Kohderyhmä: alakoululaiset

Pituus: 6 km

Tarvittava aika: 3–4 tuntia + koulussa tehtävät osat

Reitillä kuljetaan Helenan polulla, joka kuuluu alun perin Aurajoen pyhiinvaelluksiin. Tämä kokonaisuus on aikuisten vaelluksesta sovellettu paketti alakouluikäisille lapsille. Pohjana on Helenan tarina, joka kertoo fiktiivisen Helena-tytön päivästä keskiajan Turussa ja sen ympäristössä kulkien. Reitin alku- ja päätepisteenä on Turun tuomiokirkko ja pysähdyspaikat ovat Pyhän Katariinan kirkko, Halistenkoski ja Koroistenniemi. Tarinan lisäksi reitillä on tietotekstiä, sanaselityksiä ja pieniä tehtäviä.

Reitille on ennakkomateriaali, jonka avulla retkeä voidaan pohjustaa jo luokassa. Retkeen kuuluu myös sana- ja kuvataidetehtävä, joka tehdään luokassa retken jälkeen. Tehtävä palauttaa mieleen retkellä käsiteltyjä teemoja. Ennakkomateriaali, itse retki ja kokoava tehtävä muodostavat kokonaisuuden, johon voi yhdistää eri oppiaineita, esimerkiksi liikuntaa, historiaa, uskontoa/elämänkatsomustietoa, äidinkieltä ja kuvataidetta.

Tästä reitistä käytetään nimeä löytöretki. Pyhiinvaelluksen käsite kulkee mukana Helenan tarinassa ja ennakkomateriaalissa käsitellään pyhiinvaelluksen muutosta ajan saatossa. Retken tavoitteena ei ole mennä pyhiinvaelluksen kokemukselliseen ulottuvuuteen kovin syvälle, vaan tutustua ilmiöön historian ja nykypäivän näkökulmista sekä harjoitella omakohtaista pohdintaa ja ajatusten jakamista. Reitti sopii erityisen hyvin keskiajan historian elävöittämiseen.

Tutustu reittiin tarkemmin Citynomadin sivuilla.

Lataa reitin ennakkomateriaali tästä.

Jaa somessa: