Hyppää sisältöön

Matka juurille

Pyhiinvaellus Ravattulan Ristimäkeen

Sijainti: Halistenkoskelta Aurajokilaaksossa yläjuoksulle päin

Kohderyhmä: yläkoululaiset ja lukiolaiset

Pituus: noin 5,7 km (jos vaellus päätetään Kuralaan niin noin 4,5 km)

Tarvittava aika: Halistenkoskelta Ristimäkeen ja takaisin noin 3 tuntia

Tämän historiapainotteisen reitin pääkohde on Suomen vanhin tunnettu kirkon paikka. Matka alkaa Halistenkoskelta, mistä kuljetaan Virnamäen muinaismuistoalueen läpi Ravattulan Ristimäkeen ja takaisin. Jos ryhmä haluaa suunnitella koko päivän retken, Ristimäestä voi myös jatkaa matkaa Kuralan kylämäkeen. Reitin sisällöt ovat Halistenkosken ja Ravattulan Ristimäen välillä. Reitillä on alku ja päätös mukaan luettuna kuusi pysähdyspaikkaa, joilla tutustutaan historiaan ja pohditaan ajan virtaa. Pysäytä hetki -tehtävien avulla kiinnitytään tietosisältöjen päätteeksi myös omaan kokemukseen.

Reittiin kuuluu ennakkomateriaali, joka johdattaa pyhiinvaelluksen ideaan ja Ristimäkeen kohteena. Se sisältää ideoita laajemmallekin työskentelylle kouluympäristössä pyhiinvaellusta ennen ja sen jälkeen. Ryhmä voi halutessaan ideoida retken ympärille isommankin projektin, joka yhdistää eri oppiaineita, esimerkiksi liikuntaa, historiaa, uskontoa/elämänkatsomustietoa ja terveystietoa.

Ristimäen vaellus kulkee metsäisillä poluilla, peltojen reunassa ja myös yksityisillä mailla. Polkuja ei huolleta samaan tapaan kuin kaupungissa, ja tällä reitillä onkin hyvä ottaa huomioon reitin sesonkiluontoisuus. Paras aika retkelle on alkusyksystä tai loppukeväästä. Jos mahdollista, reitin kunto on hyvä käydä tarkistamassa etukäteen. Huomatkaa myös, että reitin varrella ei ole vessoja, ellei jatka matkaa Kuralan kylämäkeen. Kylämäessä on kahvila, jonka yrittäjän kanssa voi halutessaan neuvotella yksinkertaisesta lounaasta. Myös Halistenkoskella on sesonkiluontoinen kahvila.

Tutustu reittiin tarkemmin Citynomadin sivuilla.

Lataa tästä retken ennakkomateriaali (pdf).

Jaa somessa: