Hyppää sisältöön

Lapset ja nuoret

Täältä löydät pyhiinvaellusaiheisia materiaaleja lapsille ja nuorille.

Pyhiinvaellus on hiljaisuuden löytöretki – Materiaali varhaiskasvattajille 

Pyhiinvaellus on hiljaisuuden löytöretki materiaalin kansisivu, jossa on keltainen tausta ja kukkia
https://pyhiinvaellussuomi.fi/wp-content/uploads/2022/06/pyhiinvaellus-on-hiljaisuuden-loytoretki_valmis_digiA4-3-pakattupieni.pdf

Materiaalin tarkoituksena on kannustaa lapsia ja aikuisia yhdessä ihmettelemään luontoa ja lähestymään uteliaasti pyhää sekä toteuttamaan lähiluontoon eri tehtävien avulla hiljaisuuden polku. Sisällössä on huomioitu katsomuskasvatuksen periaatteet eli menetelmien lähtökohtana on edistää suvaitsevaisuutta ja moniarvoisuutta sekä taata erilaisten katsomusten yhdenvertaisuus. Materiaali on työstetty varhaiskasvatuksen käyttöön ja sitä voivat hyödyntää niin kirkon, kaupungin kuin perheidenkin kasvattajat. Sen tarkoituksena on vahvistaa avaraa hengellisyyttä/henkisyyttä sekä tarjota vaihtoehtoja kasvattajille rakentaa omassa arjessa ja omassa työssä rauhoittumisen ja hiljentymisen paikkoja arjen keskelle. Materiaalissa on hyödynnetty taidekasvatuksen keinoja. Materiaalia on työstetty yhdessä Pyhiinvaellus Suomen, kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasiat -yksikön ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän lastenohjaajien kanssa. Kuvitukset ja taiton materiaaliin on tehnyt Tuuli Sundén-Uusimäki. 

Lataa A5-kokoinen materiaali tästä.

Lataa tulostettava materiaali tästä. (Vinkki tulosta esitteenä.)

Tutustu tehtäväkortteihin tästä.

Labyrintti on lastattu leikillä – Video Leikkipäivään 24.4.2021 

Pyhiinvaellus on hiljaisuuden löytöretki -materiaalin pohjalta on tuotettu myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Leikkipäivään video, jossa tutustutaan suomalaiseen labyrinttiin, jatulintarhaan, leikin kautta. Pienen labyrintin voi rakentaa lasten kanssa yhdessä olohuoneeseen, pihalle, hiekkakentälle tai vaikka metsään. Video rohkaisee kaikkia leikkiin ja juhlistaa Leikkipäivää, jota vietettiin lauantaina 24.4.2021. Videon ovat tuottaneet Pyhinvaellus Suomi, Lasten ja nuorten keskus ja Kirkkohallituksen Kasvatus ja perheasiat. 

Katsomuskasvatus

Kuva: Tiia Hovi 

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän varhaiskasvatuksen lastenohjaajat ovat laatineet kolme uutta materiaalia pyhiinvaelluksille, joissa lapsi on keskiössä.

Kaksi pyhiinvaellusreittiä sijoittuu Aurajoen varrelle: vaellus itsetuntemukseen kulkee Koroisten maisemissa ja vaellus kaupungin vilskeessä Mikaelinkirkolta Martinkirkolle. Kolmas materiaali on valloittavien eläinhahmojen johdolla tehtävä pyhiinvaellus ajasta ja paikasta riippumatta. Materiaalin voi tulostaa mukaan, vaikka kesämökille tai päiväkodin metsäretkelle. Kaikkia vaelluksia yhdistävät seitsemän avainsanaa: yksinkertaisuus, huolettomuus, kiireettömyys, hiljaisuus, vapaus, jakaminen ja henkisyys/hengellisyys.

Materiaalit ovat maksuttomia ja ne voi ladata alta. Linkkejä klikkaamalla avaat PDF-tiedoston, jonka voit tulostaa tai lukea suoraan näytöltä.

Tämä pyhiinvaellus sijoittuu historiallisen Koroisten ristin ympäristöön Maarian kirkon lähellä Raunistulassa. Reitti on verrattain lyhyt, sillä matkaa tehdään ensisijaisesti omaan itseen. Reitti on osittain haasteellinen pyörätuolia tai rattaita käyttäville.

Tämä pyhiinvaellus sijoittuu Aurajoen rannalle kaupungin keskustaan ja sisältää ilmaisen förimatkan! Reitillä etsitään hiljaisuutta vilinän keskellä, sillä sitähän arki ja elämä usein on. Reitin pituus on 3,3 kilometriä. Liikuntarjoitteisen kannattaa kiertää reitti avustajan kanssa.

Eläinkorttien kanssa voit vaeltaa missä ja milloin vain – niin sisätiloissa kuin ulkonakin ja vaikka yhden eläimen kerrallaan.

Lue lisää Katsomuskasvatus -sivustolta. 

Kasvua katsomuksesta

Kasvuakatsomuksesta.fi sisältää ajankohtaista tietoa ja materiaalia katsomuskasvatuksen pedagogiseen kehittämistyöhön.

Kasvua katsomuksesta

  • edistää lasten oikeutta katsomukselliseen ajatteluun, katsoa ja ymmärtää maailmaa ainutkertaisella tavalla                                                                      
  • innostaa katsomuskasvatuksen pedagogiseen luovuuteen, kehittämiseen ja monialaiseen yhteistyöhön                                                                      
  • vaalii aineetonta ja aineellista kulttuuriperintöä sekä vahvistaa kulttuurisesti kestävää ja varhaiskasvatusta

Lue lisää osoitteessa Kasvua katsomuksesta – evl.fi

Jaa somessa: