Hyppää sisältöön

Oppaat

Tältä sivulta löydät oppaita, jotka ovat apuna pyhiinvaellusreittien suunnittelussa.

Avoimet ovet -opas kirkon aukioloon

Opas kutsuu etsimään mahdollisuuksia avata kirkkojen ovet eri vuodenaikoina erilaisille kävijöille ja toivottaa heidät tervetulleiksi kirkkoon. Opas on laadittu rohkaisuksi ja tueksi seurakunnille pohdinnoissa, miten kirkkojen ovet voisivat olla auki seurakuntalaisia, matkailijoita, pyhiinvaeltajia ja satunnaisia kulkijoita varten. Jokaisen seurakunnan tilanne on erilainen, joten sopivat ratkaisut on etsittävä paikallisesti. Oppaasta voi poimia sen mikä omaa seurakuntaa palvelee ja ohittaa se, mikä ei ole ajankohtaista. Avoinna oleva kirkko lähettää vieraanvaraisuuden viestin.

Teoksen ovat kirjoittaneet Mika K T Pajunen, Lauri Tuohimaa ja Aleksi Riuttala.

Opas mobiilipyhiinvaellusten tekoon 

Mobiilipyhiinvaellusten suosio on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi. Sininauhaliitto ja Pyhiinvaellus Suomi ovat yhdessä tuottanut oppaan mobiilireittien toteuttamiseen. Oppaassa kerrotaan aluksi hiukan pyhiinvaelluksesta, miksi siihen kannattaisi toimijana ja seurakuntana tarttua. Sen jälkeen avataan käytännön esimerkein, miten voi rakentaa mobiilipyhiinvaellusreitin, mitä se vaatii ja millaisiin asioihin kannattaa varautua reittiä työstäessä.

Pyhiinvaellusoppaan kansilehti
Teksti: Saara Valkama, Annastiina Papinahoja Karoliina Haapalehto.
Kuvat: Aleksi Saariranta, Karoliina Haapalehto. Kuvitus s. 8–9: Tuuli Sunden. Logo ja ilme: Jani Käsmä

Maiseman tarina -opas

Maiseman tarina -opas on tarkoitettu yrittäjille ja kehittäjille. Kirja auttaa luomaan maisemapalveluita paikan persoonallisista ominaisuuksista ja rohkaisee tuomaan paikan henkeä esiin yrityksen tuotteissa ja markkinoinnissa.

Kylän historia eläväksi -kirja

Kylän historia eläväksi -oppaaseen on koottu niin ammattilaisten kuin arjen yhdistystoimijoiden hyviä malleja ja kokemuksia siitä, miten paikallista historiaa voi hyödyntää ja jopa tuotteistaa vetovoimaisiksi tapahtumiksi, matkailureiteiksi ja -kohteiksi.

Pieni opas ympäristötunteisiin – tietopaketti nuorten kanssa toimiville

Opas tarjoaa eväitä ympäristötunteiden ymmärtämiseen, kohtaamiseen ja käsittelyyn nuorten ja nuorten aikuisten parissa toimiville. Opas yhdistää tutkimustietoa ja käytännön kokemusta ympäristöahdistuksen ja -tunteiden kohtaamisesta ja tarjoaa konkreettisia työkaluja aihepiiriin tutustumisen helpottamiseksi.

Jaa somessa: