Hyppää sisältöön

Vaasan suomalainen seurakunta

Pyhiinvaeltajankirkko ja -polku 

Meren rannalle UNESCO:n maailmanperintöalueelle syksyllä 2021 raivattu ja rakennettu Pyhiinvaeltajankirkko ja -polku on ensimmäinen Vaasan seudun pyhiinvaellusalue. 

Alue kutsuu kulkemaan luonnossa vuodenaikojen mukaan vaihtuvissa maisemissa, kokemaan hiljaisuudessa metsäisen luonnon ja meren läheisyyden. Hengellisyys ja henkisyys, yksinkertaisuus ja kiireettömyys, huolettomuus ja vapaus saavat pyhällä matkallaan kulkevan sydämessä ja mielessä tilaa. 

Pysäköintialueelta kirkkoon johtaa kivikkoon raivattu pieni pyhiinvaelluspolku. 200 metriä pitkän polun alkamisen merkkinä on riukuaitaportti. Polkua on tarkoitus myöhemmin jatkaa noin 800 metrin verran eteenpäin kirkolta. Polulla on pienin välimatkoin puihin sidottuja lautoja, joissa on vuoroin raamatunkohtia ja virsiä.

Pyhiinvaeltajan kirkon alttaritauluna on merimaisema. Ristin juurelle kirkossa kävijöiden toivotaan tuovan mieluiten luonnosta poimittuja rukouskiviään, josta vähitellen muodostuu kivinen rukouskivien kumpu.

Alttaripöytää koristaa kala, joka kertoo omaa tarinaansa myös alueen historiasta vanhana kalastusalueena. Kala-merkki toistuu myös polun laudoissa. Kirkkosalia reunustavat erimittaiset puupylväät symboloivat puolestaan opetuslapsia.

Virsilaudoissa on QR-koodi äänitteen kuuntelemista varten ja niihin on poltettu evankelisluterilaisen kirkon virsikirjasta poimittujen virsien numeroita. Kuulija voi valita kuunneltavakseen joko suomeksi, englanniksi tai ruotsiksi esitetyn virren. Virsiä ovat sovittaneet ja äänittäneet vaasalaiset muusikot. Lautoihin on poltettu lisäksi raamatunkohtien lyhenteitä suomeksi, ruotsi ja englanniksi.

Lisätietoa: Pyhiinvaeltajankirkko ja -polku – Vaasan suomalainen seurakunta

Jaa somessa: