Hyppää sisältöön

Pielpajärven kirkkopolku

Pielpajärven erämaakirkolle lähtee Inarin kirkonkylältä polku Sarviniementien pysäköintialueelta os. Sarviniementie 247, 99870 Inari.

Koordinaatit :Euref-Fin (~ WGS84) lat: 68° 55.2854′

lon: 27° 3.4706’ETRS-TM35FIN: N: 7645602 E: 502322  

Retkikartta: https://retkikartta.fi/?mapId=7421

Retkeilyrakenteet

Kirkkopolun varrelle on sijoitettu kahdeksan levähdys- ja hiljentymispaikkaa sekä muutama penkki. Levähdyspaikoilla olevien hiljentymistaulujen sisältö johdattaa kulkijaa pohjoisen kahdeksan vuodenajan mukaan tarjoten samalla mahdollisuuden hiljentyä pohtimaan kulkuaan hengellisenä matkana. Hiljentymistaulut vanhan kirkkopolun varrelle on toteutettu Inarin seurakunnan ja Metsähallituksen yhteistyönä. Metsähallitus huolehtii polun kunnossapidosta ja rakenteista.

Pielpan polun hiljentymistaulu kauniissa luontomaisemassa
Pielpan polun hiljentymistaulu

Nähtävää

Kulttuurisesti arvokas puinen Pielpajärven erämaakirkko, joka on vihitty käyttöön vuonna 1763. Kirkko on suosittu retkeilykohde ja sitä käytetään edelleen mm. vihkimisiin. Kirkossa järjestetään vuosittain jumalapalvelus juhannuksen sekä pääsiäisen aikaan. Tapahtumista löytyy tarkempaa tietoa mm. Inarin seurakunnan verkkosivuilta www.inarinseurakunta.fi.

Perillä kirkkokentän laidalla on Pielpajärven päivätupa ja tulentekopaikka sekä vuonna 2022 uusittu kuivakäymälä. Kesäisin kirkkokentällä laiduntaa lauma lampaita ja paikalla on myös lammaspaimen.

Reittiselostus

Reittimerkintä: Oranssit puutolpat

Polku on juurakkoinen sekä kivikkoinen ja sen vuoksi vaativa kulkea. Aikaa Pielpajärvellä käyntiin kannattaakin varata useampi tunti (n. 5-6 tuntia edestakaiseen matkaan). Polku kulkee upeassa vanhassa aarnimetsässä, sivuten metsälampia ja järviä. Päätepisteessä odottaa vanha luonnonniittyinen kirkkokenttä, jonka laidalla hyvin säilynyt Pielpajärven erämaakirkko sijaitsee. Takaisin palataan samaa reittiä, jolloin reitin yhteispituus on n. 10 km.

Pielpan polun kyltti metsäpolun varrella
Sininen taivas, joka heijastuu järveen
Muutama vaeltaja kulkemassa metsässä

Tiedot pääosin Metsähallituksen sivustolta https://www.luontoon.fi/inari/reittikuvaukset#Pielpajarvi

Kuvat: Anu Huhtamella & Eija Ojanlatva

Jaa somessa: