Hyppää sisältöön

Viestipyhiinvaelluksella kuljetaan Pyhän Olavin reittejä kohtuuden, kestävyyden ja toivon matkalla

Viestipyhiinvaelluksen logo, jossa lukee kohtuus, kestävyys ja toivo

Viestipyhiinvaellus 2022

Yli 1000 kilometriä ja kuusi hiippakuntaa yhdistävä viestipyhiinvaellus käynnistyy helatorstaina 26.5.2022 Savonlinnassa. Koko kesän mittainen vaellustapahtuma alkaa yhteisellä messulla Savonlinnan Tuomiokirkossa kello 10. Messussa saarnaa piispa Seppo Häkkinen. Messun jälkeen siirrytään yhdessä kävellen Riihisaareen, jossa juhlitaan viestivaelluksen yhteistä avajaisjuhlaa kello 12 alkaen. Avajaisjuhlassa juhlistetaan viestipyhiinvaelluksen alkamisen lisäksi Riihisaaren museon matkailuneuvonnan yhteyteen avattavaa pyhiinvaellusinfopistettä. Ohjelmassa on luvassa Savonlinna-kuoron lauluesitys, Pyhän Olavin perinteinen puhe, pyhiinvaellusinfopisteen avajaispuhe sekä piispan puhe. Tarjolla on myös kalakeittoa 150 ensimmäiselle juhlijalle. Keiton maksu on vapaaehtoinen, ja se ohjataan hyväntekeväisyyteen Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Yhteislähtö reiteille Riihisaaresta käynnistyy noin kello 13. Piispa Seppo Häkkinen siunaa pyhiinvaeltajat matkaan. Savonlinnasta vaellukselle lähdetään pyöräillen tai soutaen. Lisäksi tarjolla on myös 6 kilometrin vaellus Kirkkoniemen kellotapulille, joka tarjoaa matalankynnyksen vaihtoehdon pyhiinvaelluksesta kiinnostuneille. Savonlinnasta viestipyhiinvaellus kulkee kesän kuluessa halki Suomen Pyhän Olavin mannerreittiä pitkin Turkuun saakka. Vaellus etenee kuuden hiippakunnan ja lukuisten seurakuntien alueilla esimerkiksi kävellen, pyöräillen, kirkkoveneellä soutaen ja purjehdusveneellä purjehtien. Vaellusta toteuttaa laaja joukko erilaisia toimijoita seurakunnista, pyhiinvaellusverkostoista, liikunta- ja harrastusyhdistyksistä matkailutoimijoihin ja palveluntuottajiin. Sunnuntaina 14.8. kello 10 Turun tuomiokirkossa vietetään viestin saapumisen juhlaa, kun arkkipiispa Tapio Luoma vastaanottaa viestin. Turusta viestipyhiinvaellus jatkuu Pyhän Olavin merireittiä pitkin kohti saaristoa ja Ahvenanmaan Jomalan kirkkoa.  

Viestinä kohtuus, kestävyys ja toivo

Viestipyhiinvaelluksen teemana on vesi. Yksinkertaisessa viestikapulassa, vesipullossa, kulkee viesti kohtuudesta, kestävyydestä ja toivosta. Pyhän Olavin mannerreitillä kuljetaan laajojen sisämaan vesistöjen ääreltä kohti merta muistaen veden syvää hengellistä merkitystä kasteen yhteydessä. Samalla vesi muistuttaa meitä kohtuudesta ja kestävyydestä ekologisessa merkityksessään, elämän monimuotoisuuden mahdollistajana.  Kestävä kehitys matkailussa on nyt suositumpaa kuin koskaan. Viestipyhiinvaellus tarjoaa mahdollisuuden lähteä matkalle, jossa otetut askeleet ja viesti kertovat tärkeää sanomaa toivoa kannatellen. Vaeltajia kutsutaan mukaan kulkemaan matkaa muutamasta kilometristä useampiin päiviin oman kiinnostuksensa mukaan. Ilmoittautuminen eri osuuksille on käynnissä. Viestipyhiinvaellukselle tervetulleita ovat kaikki maailmankatsomuksesta tai aiemmasta vaelluskokemuksesta riippumatta.

Pyhiinvaellus liikuttaa nykyvaeltajaa

Viestipyhiinvaellus kulkee Pyhälle Olaville omistettujen kohteiden kautta. Pyhän Olavin reittien kautta viestipyhiinvaellus kytkeytyy myös pohjoismaisiin historiallisiin pyhiinvaellusreitistöihin. Pyhä Olavi, Olav Haraldinpoika, oli vuosina 995–1030 elänyt Norjan kuningas, joka kääntyi kristinuskoon ja vakiinnutti kristinuskon aseman Norjassa. Pyhä Olavi oli keskiajalla yksi tärkeimmistä pohjoismaisista pyhimyksistä. Pyhiinvaellusten kulta-aika koettiin keskiajalla, jolloin ne olivat massaturismia. Reformaatio katkaisi pyhiinvaellusperinteen Suomessa vuosisadoiksi lähes kokonaan, kunnes 2000-luvulle tultaessa pyhiinvaellus on jälleen nostanut suosiotaan erilaisten vaeltajien keskuudessa. Pyhiinvaellus on merkityksellistä matkailua, jolle jokainen lähtee omasta maailmankatsomuksestaan käsin. Nykyajan pyhiinvaeltajien matkan motivaationa voivat olla hengellisten tai henkisten syiden lisäksi esimerkiksi halu vaeltaa luonnossa ja kulkea kulttuurihistoriallisilla paikoilla, irtioton kaipuu arjesta ja halu koetella omia rajoja. Erilaiset reitit tarjoavat luontoelämyksiä, hiljentymistä ja tarinoita historiasta. Ekologiset ja kestävän tulevaisuuden kysymykset ovat yhä tärkeämpiä nykypyhiinvaeltajille. Monet etsivät tapoja vaeltaa ja kokea matkailun elämyksiä ekologisesti.

Aikataulut, ilmoittautuminen ja lisätiedot viestipyhiinvaelluksesta: www.pyhiinvaellussuomi.fi/viestipyhiinvaellus

Viestipyhiinvaelluksen some Instagram & Facebook: @viestipyhiinvaellus

Lisätietoja:

Kokonaistapahtuma, Pyhiinvaelluskeskuksen projektipäällikkö

Annastiina Papinaho, annastiina.papinaho@evl.fi, p. 040 688 1632.

Mikkelin, Kuopion ja Lapuan hiippakuntien osuudet erityisesti,

Projektikoordinaattori Pinja Luoma, pinja.luoma@evl.fi, p. 050 5234380.

Savonlinnan seurakunta

Tiedottaja Anna-Kaisa Mannonen, anna-kaisa.mannonen@evl.fi, 044 776 8047.

Riihisaaren museonjohtaja,

Nikke Kaartinen, nikke.kaartinen@savonlinna.fi, 044 417 4460.

Piispa Seppo Häkkisen haastattelupyynnöt

Piispan erityisavustaja Kalervo Pöykkö, kalervo.poykko@evl.fi, 050 543 0739.

Jaa somessa: