Hyppää sisältöön

Turun Ruissaloon uusi pyhiinvaellusreitti, Tapion polku

Kuvassa Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Maaskola ja pormestari Minna Arve, arkkipiista Tapio Luoma sekä rouva Pirjo Luoma. Tapiolla on kädessä uuden pyhiinvaellusreitin, Tapion polun, materiaali.
Kuvassa vasemmalta Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Maaskola, pormestari Minna Arve, rouva Pirjo Luoma sekä arkkipiispa Tapio Luoma

Turun kaupunki on antanut 60 vuotta täyttävälle arkkipiispa Tapio Luomalle lahjaksi luontopyhiinvaellusreitin Ruissalon saareen. Reitti on nimeltään Tapion polku. Tapion polku on suunnattu erityisesti lapsiperheille, mutta sen kävely sopii kaikille turkulaisille ja matkailijoille.

Tapion polku on pituudeltaan kolme kilometriä ja se sijaitsee Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ympäristössä Ruissalon saaressa. Pysähdyspaikat tunnistaa merkeistä, joissa on karhuntassu.

Tapion polkua voi kulkea painetun kirjasen avulla. Kirjanen on saatavilla Ruissalo Infosta, joka sijaitsee kasvitieteellisen puutarhan aulassa lähellä luontopolun aloituspaikkaa sekä . Kirjasen voi lainata mukaan omalle pyhiinvaellukselle tai ostaa omaksi. Lainattavat kirjaset ovat saatavilla myös postilaatikosta kasvitieteellisen puutarhan portilla.

”Tapion polku on vaellus sekä Ruissalon että oman elämän elonkirjoon. Samalla kun kulkija uppoutuu metsäpolulla aistimaan luonnonkauniin tammimetsän monimuotoista elämää, askeleet johdattavat pysähtymään oman ainutlaatuisen elämän rikkauden äärelle, kuvaa pormestari Minna Arve.”

Tapion polun konseptista on vastannut Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin pyhiinvaellustiimi ja siellä erityisesti tuottaja Larissa Riihihuhta. ”Arkkipiispa puhui sunnuntain juhlamessussa ihmettelystä. Ajattelen, että juuri ihmettely ja ihmeen äärelle pysähtyminen on pyhiinvaelluksen ydin. Ihmettelyn taito voi yhdistää hyvin erilaisia kulkijoita, ja toivon erityisesti, että moni lapsi saisi kulkea Tapion polkua ihmetellen yhdessä aikuisen kanssa. Tapion polku on lahja, joka heijastaa niin antajaa kuin vastaanottajaakin. Lisäksi siinä näkyy monen taitavan tekijän kädenjälki ja antoisan yhteistyön tulos. Tapion polun tekeminen on ollut yhdessä kulkemista, ja iloitsen siitä, että nyt saamme jakaa polun monille uusille kulkijoille, toteaa Larissa Riihihuhta.”


Lahja luovutettiin arkkipiispalle 15.6.2022 ja sen luovuttivat Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Maaskola ja pormestari Minna Arve. Tapion polun on tuottanut Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin pyhiinvaellustiimissä projektityöntekijänä toimiva kulttuurituottaja, pyhiinvaellusopas Larissa Riihihuhta. Kuvitus on turkulaisen kuvataiteilija Tuuli Sundénin ja runot pyhiinvaelluskeskuksen projektipäällikön Annastiina Papinahon.

Uutinen luettavissa Turun kaupungin sivuilta: https://www.turku.fi/uutinen/2022-06-15_turun-kaupungilta-luontopyhiinvaellusreitti-ruissaloon-arkkipiispa-luomalle-60


Tapion polkuun voi tutustua myös puhelimeen ladattavan Nomadi-sovelluksen kautta tai Citynomadin verkkosivuilla: https://www.citynomadi.com/route/5b6669fa989c1b8c2fc552b2b2afdbd1

Kuva: Timo Jakonen ja kuvituskuva Tuuli Sundén


Jaa somessa: