Hyppää sisältöön

Tietoa

Pyhiinvaellus on matka

Pyhiinvaellus on merkityksellinen matka, jossa yhdistyy kulttuurihistoria, luontokohteet, liikkuminen, hengellisyys tai henkisyys, pienet polut, historialliset tiet ja erilaiset kohteet kuten kirkot ja muut pyhät paikat.

Pyhiinvaellus on ikiaikaista ja nykyaikaista yhtä aikaa. Se pohjaa ikivanhaan perinteeseen mutta elää ja uusiutuu tässä ajassa. Pyhiinvaellus on vaeltamista pyhiin paikkoihin, mutta myös syvällisen läsnäolon sävyttämää kulkemista niin metsäpoluilla kuin kulttuurimaisemassa. Se on vaellusta, joka kutsuu katsomaan tuttua tuorein silmin, oivaltamaan uutta, näkemään merkityksiä ja pysähtymään ihmeen äärellä.

Pyhiinvaellus on kulttuurimatkailua ja se on aina myös matka itseen. Jo kaipuu pyhiinvaellukselle on ensimmäinen askel. Pyhiinvaellukselle lähdön syitä on yhtä monta kuin vaeltajia. Toiset kaipaavat tilaa ja irtiottoa arjen keskelle, toisia kiinnostaa keskiaikaiset kirkot, yksi tahtoo lähteä koettelemaan omia voimiaan. Kokemus on kokonaisvaltainen. Fyysisen kulkemisen lisäksi pyhiinvaellus on aina syvyyssuunnassa tehty matka. Pyhiinvaelluksessa tärkeintä ei ole kuljetun matkan pituus vaan sisäinen halu olla pyhiinvaeltaja.

Pyhiinvaellusta voi tehdä esimerkiksi labyrinttiä kulkien, ikonin tai muun taideteoksen äärellä tai kulkemalla muutaman tunnin vaelluksen useiden viikkojen matkan sijaan. 

Pyhiinvaellus kiinnostaa tässä ajassa. Ihmiset etsivät merkityksellisyyttä, aitoja kokemuksia ja hiljaisuutta. Pyhiinvaellus on tärkeä ilmiö ja se liikuttaa vuosittain miljoonia ihmisiä erilaisille pyhiinvaelluskohteille. Globaalisti voidaan puhua pyhiinvaelluksen uudesta tulemisesta. Eri kulttuureissa ja uskonnoissa on useita keskeisiä pyhiinvaelluskohteita. Perinteisesti ne ovat pyhiä kaupunkeja, kirkkoja tai muita pyhiä paikkoja. Kristinuskossa tärkeitä pyhiinvaelluskohteita ovat esimerkiksi Rooma, Jerusalem ja Santiago de Compostela. Viime vuosina esimerkiksi Espanjan tunnetulle Santiago de Compostelan vaellukselle on osallistunut vuosittain 350 000 vaeltajaa. Pohjoismaissa tärkeitä kohteita ovat muun muassa Vadstenan kaupunki ja luostarikirkko sekä Trondheimin katedraali Pyhän Olavin hautapaikka.

Kiihkeässä maailmanajassamme pyhiinvaellus on myös vastakulttuurin ele. Se on pysähtymistä ja suunnanmuutos kiireettömyyteen, yksinkertaisuuteen ja vapauteen.

Pyhiinvaeltajan seitsemän avainsanaa viitoittavat tietä pyhiinvaeltajan mielenmaisemaan. Avainsanat ovat kiireettömyys, vapaus, huolettomuus, hengellisyys, jakaminen, yksinkertaisuus ja hiljaisuus.  Ne vihjaavat, että kokemus pyhästä ei ole kahlittu tiettyyn paikkaan pitkän matkan päässä vaan voi kietoutua yllättävän tavallisiin hetkiin.

Pyhiinvaeltajan ei tarvitse jatkuvasti henkistyä, oivaltaa, kehittyä tai saavuttaa mitään erityistä – sehän olisikin uuvuttavaa. Suorittamisen sijaan voi suostua tapahtumattomuuteen.                                                         

Larissa Riihihuhta

Lähde: Valo askeleillani – Pyhiinvaelluksella Suomessa (2022)

Tutustu Suomessa kulkeviin reitteihin täällä.

Jaa somessa: