Kirjamessutunnelmia
Viime viikonloppuna 29.9.-1.10.2023 vietettiin jälleen kirjamessuja Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa. Kolmatta kertaa mukana ollut Pyhiinvaellus Suomen osasto sekä tiimiläiset olivat paikalla koko viikonlopun perjantaista sunnuntaihin.
Messuja edeltävä torstai kului tavaroiden pakkaamisessa Pyhiinvaelluskeskuksella Turun tuomiokirkossa ja kuljettamisessa Messukeskukseen. Osasto rakennettiin saman päivän aikana, jotta perjantaina oltiin heti aamusta valmiita toivottamaan kävijät tervetulleeksi.
Virtuaaliset pyhiinvaellukset messujen menestys
Pyhiinvaellusosastolla oli käytössä VR-lasit, joilla pääsee virtuaalisesti katsomaan Varsinais-Suomen pyhiinvaelluskohteita, kuten Kuusiston linnanraunioita. Lasit olivat koko messujen ajan kovassa käytössä. Etenkin perjantaina, jolloin kävijöissä oli paljon koululaisryhmiä, innokkaita lasien kokeilijoita oli niin paljon, että osastolle muodostui jonoa. Pyhiinvaellustiimin kesken mietimmekin, että nuorempia kävijöitä houkuttavat paperisia esitteitä enemmän juuri toiminnalliset mahdollisuudet.
VR-lasien houkuttelevuudesta kertoi myös se, että eräs kävijä sanoi lastenlastensa odottaneen kokonaisen vuoden viime messujen jälkeen, jotta he pääsisivät jälleen kokeilemaan laseja.
Messuilla kävi koko viikonlopun ajan iloinen hulina. VR-lasit ja oma virtuaalivaellus Turun ja lähiympäristön vehreissä maisemissa saattoivat tarjota kokeilijalle myös pienen, kaivatun lepohetken ympäröivästä vilinästä.
Keskustelu ekokriisistä ja toivosta
Perjantaina käytiin Puisto-lavalla pyhiinvaellustoiminnan projektipäällikkö Annastiina Papinahon vetämä keskustelu Ekokriisi ja toivo. Keskustelemassa olivat toimittaja, kirjailija Juha Kauppinen, rauhankasvattaja, kirjailija Hanna Niittymäki ja taiteilija, teologi, eläinaktivisti Limppu Witick. Vaikka kyseessä on laaja aihe, josta voisi keskustella tuntikaupalla, jo puolen tunnin aikana keskustelijat pääsivät kiinni useisiin tärkeisiin teemoihin.
Papinaho aloitti keskustelun kysymällä keskustelijoiden ensimmäisiä muistoja ekokriisiin liittyen. Esiin nousivat niin Keski-Aasiassa sijaitsevan Araljärven kuivuminen, koe-eläinten käyttö 1980-luvulla kuin biologian tunneilla saatu ensimmäinen kosketus kasvihuoneilmiöön lähemmäs 2000-luvun taitetta tultaessa.
Kriiseihin liittyy vahvasti aktivismi. Witickin mukaan aktivismia tarvitaan ihmisten herättelyyn ja sitä on kaikki sellainen, mikä herättää ihmisten huomion. Aktivismin ei hänen mukaansa tarvitse olla aina rajua, vaan sitä voi tehdä myös lempeästi ja myötätunnolla.
Voiko empatia olla vaarallista? Niittymäki kertoi, että empatia voi olla vaarallista, jos se rajautuu pelkästään lähipiiriin, lähiympäristöön ja söpöihin eläimiin. Pahimmillaan empatia saattaa hänen mukaansa toimia vihan katalysaattorina. Meidän pitäisikin pyrkiä laajentamaan empatian piiriä esimerkiksi lukemalla kirjoja ja saamalla näin näkökulmia myös oman lähipiirimme ulkopuolelta.
Kriisin lisäksi keskustelussa tuotiin esiin myös toivo. Niittymäelle sitä tuovat työskentely nuorten kanssa ja nuorten aktivismin tukeminen, Witickille läheiset ja luonnossa liikkuminen. Kauppinen kertoi, että hänen pitkän työuransa aikana ekokriisin käsittely ja siitä puhuminen ovat muuttuneet. Niistä on tullut valtavirtaa, ja se osaltaan luo toivoa.
Myös kirjat olivat kirjamessuympäristössä läsnä: Kauppinen lisäsi kirjallisuuden tuovan toivoa.
Inspiroiva ja iloinen messutunnelma
Kolme päivää messuilla kuluivat yhdessä hujauksessa. Mukava tiimi, ympäröivä tunnelma ja kiinnostavat keskustelut takasivat sen, ettei pitkien päivien aikana ehtinyt väsymyskään liiaksi yllättää. Pyhiinvaellus Suomen osasto sijaitsi Kuisti-lavan vieressä, ja pyhiinvaellukseen liittyviä keskustelujamme taustoittivatkin haastattelut kirjailijoiden uusista teoksista.
Pyhiinvaellus Suomen osastolla oli kävijöitä laidasta laitaan. Osalle pyhiinvaellukset olivat jo entuudestaan tuttuja ja he pistäytyivätkin osastolla kuulemassa mahdollisista uusista reiteistä ja vaelluksista. Toisille kävijöille pyhiinvaellus saattoi sen sijaan olla terminäkin tuntematon. Etenkin paikallisille, joille pyhiinvaellus ei vielä ollut tuttua mutta jotka olivat halukkaita kokeilemaan, oli helppoa suositella Turun alueen reittejä. Niin Ruissalon Tapion polku, Aurajoen lähistöllä kulkeva 8 kilometrin Helenan polku kuin tunnin mittaiset Rauhan ja hyvän kävelyt soveltuvat hyvin sekä aloitteleville että kokeneemmillekin vaeltajille.
Näiden kohtaamisten jälkeen onkin hyvä jatkaa eteenpäin, kiitos Turun Kirjamessut ja kaikki messukävijät!
Tiina Peltonen / Pyhiinvaelluskoordinaattori