Hyppää sisältöön

Pyhiinvaelluksesta kertova Valo askeleillani -teos on julkaistu

Valo askeleillani –  Pyhiinvaelluksella Suomessa (Kirjapaja) on moniääninen matkakertomus. Teos kertoo matkoista mielenmaisemiin ja löytöretkistä itseen. Siinä pohditaan pyhiinvaelluksen kokemusta syvällisesti ja monelta kantilta, kuvataan kotimaisia pyhiinvaellusreittejä ja tarjotaan esimerkkejä luontokohteista ja historiallisista paikoista.

Valo askeleillani -teoksessa pyhiinvaellusta lähestytään pohdiskellen ja ihmetellen. Pyhiinvaellus on vaeltamista pyhiin paikkoihin, mutta myös syvällisen läsnäolon sävyttämää kulkemista niin metsäpoluilla kuin kulttuurimaisemassa. Se on vaellusta, joka kutsuu katsomaan tuttua tuorein silmin, oivaltamaan uutta, näkemään merkityksiä ja pysähtymään ihmeen äärellä.

”Sana vaellus herättää mielikuvan pitkästä matkasta, mutta tässä kirjassa vaeltamisella tarkoitetaan mitä tahansa kulkemista omien voimavarojen ehdoilla. Pyhiinvaelluksessa tärkeintä ei ole kuljetun matkan pituus vaan sisäinen halu olla pyhiinvaeltaja”, tekijät sanovat. Pyhiinvaellus on ikiaikaista ja nykyaikaista yhtä aikaa. Se pohjaa ikivanhaan perinteeseen mutta elää ja uusiutuu tässä ajassa.

Kiihkeässä maailmanajassamme pyhiinvaellus on myös vastakulttuurin ele. Se on pysähtymistä ja  suunnanmuutos kiireettömyyteen, yksinkertaisuuteen ja vapauteen.

”Jo kaipuu pyhiinvaellukselle on ensimmäinen askel”, toteaa Annastiina Papinaho. ”Pyhiinvaellukselle lähdön syitä on yhtä monta kuin vaeltajia.”

”Pyhiinvaeltajan ei tarvitse jatkuvasti henkistyä, oivaltaa, kehittyä tai saavuttaa mitään erityistä – sehän olisikin uuvuttavaa. Suorittamisen sijaan voi suostua tapahtumattomuuteen”, Larissa Riihihuhta sanoo.

Teoksessatutkitaan pyhiinvaeltajan seitsemää avainsanaa. Ne ovat kiireettömyys, vapaus, huolettomuus, hengellisyys, jakaminen, yksinkertaisuus ja hiljaisuus. ”Avainsanat viitoittavat tietä pyhiinvaeltajan mielenmaisemaan. Ne vihjaavat, että kokemus pyhästä ei ole kahlittu tiettyyn paikkaan pitkän matkan päässä vaan voi kietoutua yllättävän tavallisiin hetkiin”, tekijät kirjoittavat.

”Kysymmekin, miltä pyhiinvaellus tuntuu. Olemme kirjaa työstäessämme kysyneet tätä itseltämme, ja kutsumme lukijan mukaan pohdintoihin.”

Pohdittavia kysymyksiä ovat lisäksi muun muassa: Mitä annettavaa pyhiinvaelluksella voi olla tavalliselle elämänmatkalaiselle? Mitä kohden lähdemme tekemään matkaa, kun vaellamme pyhiin? Missä voi vaeltaa? Mitä piirteitä on kotimaisella pyhiinvaelluksella?

Upein luontokuvin kuvitettu teos tarjoaa elämyksellisiä matkakertomuksia ja tuoreita näkökulmia kotimaan matkailijoille –niin luontokohteista kuin historiallisista paikoista kiinnostuneille. Teoksen lopussa on poimintoja uusista ja vanhoista kotimaisista vaellusreiteistä. 

Ilari Aalto, Annastiina Papinaho, Larissa Riihihuhta & Usva Torkki (kuvitus): Valo askeleillani. Pyhiinvaelluksella Suomessa. Kirjapaja 2022. 272 s. Kansi Satu Kontinen. Kl 17.3; 42. ISBN 9789523545380

Ilari Aalto on raisiolainen arkeologi ja keskiajan tutkija, jolle pyhiinvaellukset ovat löytöretkiä vuosisatojen takaiseen todellisuuteen.

Annastiina Papinaho on turkulainen uskontotieteilijä, hiljaisuuden ystävä ja arjen ihmettelijä. Hän on Suomen ensimmäisen pyhiinvaelluskeskuksen projektipäällikkö. 

Larissa Riihihuhta on naantalilainen kirjastoammattilainen, matkailuopas ja pyhiinvaellusopas, jonka sydäntä lähellä on tarinallistaminen, osallistaminen ja perhe-elämän hidastaminen.

Usva Torkki on tamperelainen valokuvaaja, jolle niin kuvaamisessa kuin pyhiinvaelluksessakin tärkeää on rauhallinen havaitseminen.

Lisätietoja ja haastattelut: Marja-Liisa Saraste | viestintäpäällikkö | p. 040 553 4757| marja-liisa.saraste@kirjapaja.fi tai Annastiina Papinaho | 040 707 3317 | annastiina.papinaho@evl.fi

Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi     

Lataa tiedote täältä.

Jaa somessa: