Pilgrimsvandringar längs Aura å
Pilgrimsstigarna längs Aura å leder till kulturhistoriskt rika landskap och unika platser som berättar om kristendomens framväxt och förankring i Finland, men också om tiden före det.
Bekanta dig här med kartan över pilgrimsvandringar längs Aura å eller bläddra bland kartans sidor som ett häfte. Kartan som fungerar som pilgrimspass kan hämtas från infopunkten i Åbo domkyrka eller utanför domkyrkan, i pilgrimsvandringslådan som ligger vid anslagstavlan i närheten av Domcafé.
Här kan du bekanta dig med lederna och informationen om resmålen i Citynomadi.
Mer information om stigarnas mellanstationer får du genom att ladda ner den avgiftsfria appen Nomadi i din egen appbutik. Du kan också bekanta dig med resmålen på Citynomadis webbplats på adressen www.citynomadi.com. Med sökordet pilgrimsvandringar längs Aura å hittar du Helenas och Peters stigar separat. Appen innehåller en karta, information om mellanstationens historia, idéer för stillhet och en berättelse som gör historien levande. Stigarna har namngetts enligt berättelsernas huvudpersoner. Lederna har planerats och förverkligats av arkeologen, fackförfattaren Ilari Aalto och kulturproducenten, guiden Larissa Riihihuhta under våren och sommaren 2020.
Helenas stig
Helenas stig, som är cirka 8 km lång, lämpar sig för vandring till fots eller cykling. Rutten Åbo domkyrka – S:ta Katarina kyrka – Korois udde – S:t Marie kyrka – Åbo domkyrka. Bekanta dig med flickan Helena i Nomadi och gå i hennes fotspår i den medeltida miljön i Åbo. Rutten är lättillgänglig även för barnfamiljer. Bekanta dig med Helenas stig i Citynomadi.
Peters stig
Peters stig, som är cirka 35 km lång, lämpar sig särskilt bra för cykling. Rutten Åbo domkyrka – S:ta Katarina kyrka – Ristimäki i Ravattula – Vanhalinna – Pulkkio kapell – Lundo kyrka – Ristinpelto – S:t Marie kyrka – Åbo domkyrka. Om du vandrar kan du om du så önskar ta bussen tillbaka till Åbo från Lundo. Från Hallisforsen till Vanhalinna och tillbaka är det också möjligt att paddla. Bekanta dig med berättelsen om Peter som vandrar längs Tavastländska Oxvägen i Citynomadi.
Förbered dig inför vandringen
Öppettiderna för tjänsterna längs vandringslederna varierar enligt årstid – planera alltså din resa i förväg. Nedan hittar du mer information om tjänsterna och praktiska tips.
Pilgrimsvandringarna längs Aura å kan genomföras på många sätt. I stället för en lång dagsutflykt kan man också bekanta sig med resmålen lite i taget. För dem som gillar paddling finns kanoter från Stiftelsen för Aura å tillgängliga; de hyrs ut av kafé Myllärintalon Annela invid Hallisforsen. Se närmare: Stiftelsen för Aura å.
Reservera tillräckligt med vatten och vägkost för din vandring. Längs vägen finns några kaféer, men deras öppettider varierar beroende på årstiden.
Domcafé finns i Åbo domkyrkas stenfot och betjänar sommaren 2022 under perioden 26.5–14.8 varje dag kl. 11–17. Mer information:
Kahvila Myllärintalon Annela betjänar i Stiftelsen för Aura ås hus Myllärintalo invid Hallisforsen i juni-augusti. Mer information:
Kahvila Koroinen finns i Korois, alldeles i närheten av Korois udde. Sommaren 2022 är kaféet öppet varje dag kl. 12–16. Mer information:
På webbplatsen Vägkyrkor hittar du information om kyrkornas öppettider, tjänster och tillgänglighet. Mer information:
På Fölis webbplats kan du kontrollera rutterna och tidtabellerna för kollektivtrafiken i Åboregionen. Mer information:
Då du under pilgrimsvandringen rör dig längs leder och stigar är du väl vänlig och respekterar markägarnas integritet. Följ noggrant kartans färdanvisningar. I omgivningarna kring Ristimäki i Ravattula får man inte gå genom ladan eller gårdsplanen.
Presentation av resmålen
I Citynomadi eller appen Nomadi kan du närmare bekanta dig med varje resmål.
Pilgrimscentret
Pilgrimscentret i Åbo Domkyrka är en lokal som är öppen för alla, där man kan få information om pilgrimsleder, vila, träffa människor, läsa böcker och stilla sig.
Åbo domkyrka
Åbo domkyrka är Finlands nationalhelgedom och en av de mest komplexa byggnaderna i hela landet. Den var ett av medeltidens viktigaste pilgrimsmål i Sverige. Domkyrkan är öppen varje dag kl. 9.00–18.00.
S:ta Katarina kyrka
S:ta Katarina kyrka murades på 1400-talet. Församlingen hör till de äldsta i Finland och redan före kyrkan fanns en tidig kristen begravningsplats på platsen. Vintertid är kyrkan öppen i samband med evenemang eller enligt överenskommelse
Ristimäki i Ravattula
Ristimäki i Ravattula Den äldsta kända platsen för en kyrka i Finland ligger i S:t Karins. Grunderna till den lilla stockhelgedomen hittades i de arkeologiska undersökningarna som genomfördes av Åbo universitet 2013.
Vanhalinna
Vanhalinna i Lundo, som höjer sig 47 meter över Aura ås yta, har lockat människor till sig i årtusenden. Innan Åbo slott grundades låg en viktig administrativ fästning på dess krön.
Pulkkio kapell
Pulkkio torp är ett privathem, på vars gamla gårdsplan finns ett kapell som byggts i en före detta ladugård. Pilgrimer är välkomna till kapellet alltid då torpets port är öppen.
Lundo kyrka
Den medeltida stenkyrkan i Lundo som är tillägnad S:t Peter, är vackert belägen i Aura ås famn. Det svenskspråkiga namnet Lundo syftar på en helig lund.
Ristinpelto
I Ristinpelto finns en kristen begravningsplats som varit bruk vid övergången mellan korstågstiden och medeltiden, från 1100-talet till början av 1200-talet. På platsen finns ett minneskors vars tradition härstammar från medeltiden.
S:t Marie kyrka
S:t Marie stenkyrka, som byggdes i mitten av 1400-talet, har bevarats utmärkt i sin ursprungliga form. Kyrksalens målningar är gjorda av kyrkobyggarna. Vintertid är kyrkan öppen i samband med evenemang eller enligt överenskommelse
Korois udde
Korois udde kan beskrivas som den plats där Finlands skrivna historia börjar. Från biskopskyrkan i Korois, som byggdes efter 1229, leddes stiftet tills Åbo domkyrka grundades.