Hoppa till innehåll

Att förbereda sig inför pilgrimsvandringen 

Pilgrimsvandringen kan vara en dagsvandring eller en utflykt som tar flera dagar. När man planerar sin egen vandring är det viktigaste att beakta klädseln, skorna, matsäcken och rutten. Man kan inte tävla i pilgrimsvandring och det viktigaste är inte målet. Satsa på lugn och ro och njut av resan. 

Under en vandring som är kortare än en dag lönar det sig att beakta:

– Bra utrustning för friluftsliv enligt årstider och väderförhållanden. Det är också bra om kläderna tål vind och regn. Granna kläder gör det lättare att urskilja dig i terrängen, vilket är till nytta bland annat i nödsituationer.

– Bekväma skor som joggingskor, vandringsskor eller gummistövlar. Det är också bra att välja sportstrumpor eller yllesockor enligt vädret.

– Handskar och huvudbonader särskilt under kalla årstider.

Övrig utrustning:

– Packa tillräckligt med vatten eller saft i ryggsäcken. I en termos kan du ta med dig kaffe eller kakao, som piggar upp och värmer mellan vandringarna.

– Proteinstänger, nötter och frukt är bra mellanmål för kortare vandringar.

– Under en längre vandring är det bra att ta reda på eldplatserna längs leden och eventuellt ta med sig ett eget campingkök. 

– Det lönar sig alltid att ha med sig några förstahjälpstillbehör, såsom plåster och värkmedicin.

– På sommaren ska du alltid packa med dig solkräm, solglasögon, huvudbonad och myggmedel.

– För handhygienen lönar det sig att bära med sig handdesinfektionsmedel.

Övrigt att observera:

– Kontrollera brandvarningarna innan du gör upp eld.

– Spara naturen genom att vandra längs markerade stigar och friluftsleder.

– Det lönar sig att välja vandring enligt den egna kunskapsnivån och ta reda på om det valda objektet är lättframkomlig terräng eller om det förekommer många höjdskillnader längs leden.  Den som planerar sin första vandring bör välja en välmarkerad vandrings- eller utflyktsled längs vilken det finns underhållna rast- och eldplatser, torrtoaletter, vattenposter och andra friluftskonstruktioner.

– Det är bra att ta reda på vattenposterna på förhand, eftersom dricksvattnet är tungt att bära och ryggsäcken endast rymmer en begränsad mängd vattenflaskor.

– Under vandringen kan du använda antingen en fysisk karta eller telefonens kartapplikationer. Om du är beroende av telefonens kartapplikationer, kom ihåg att packa med en reseladdare på resan.

– Enligt allemansrätten får du röra dig till fots, på skidor och med cykel i naturen, såsom i skogar, på naturängar och i vattendrag, samt tillfälligt vistas och övernatta i områden där det är tillåtet att röra sig. Observera dock att allemansrätten inte gäller som sådan i naturskyddsområden, såsom nationalparker.

På en vandring över en natt lönar det sig att:

– Packa med sig bara så mycket som man orkar bära.

– Testa utrustningen innan man ger sig ut på vandring och gå in nya vandringsskor så bra som möjligt.

– Förbereda sig på snabba växlingar i vädret och packa med bytesplagg och reservskor som torkar snabbt.

– Packa kläder, sovsäcken och torrvaror i plastpåsar för säkerhets skull.

– Ta med ett campingkök för matlagning.

– Observera att vatten förutom som dricksvatten behövs för matlagning, disk och tvätt.

– Alltid använda biologiskt nedbrytbart tvättmedel då man diskar. Beakta också miljön genom att använda biologiskt nedbrytbara hygienartiklar.  

Källor: Utinaturen.fi

Dela på sociala medier: