Hyppää sisältöön

Suomen pyhiinvaellusverkosto uutiskirje 02/2022

SUOMEN PYHIINVAELLUSVERKOSTO UUTISKIRJE 02/2022


Hyvää kesää 2022! Tämä kevät oli vauhdikas. Kevään aikana pyhiinvaelluskentällä on tapahtunut paljon eri puolilla Suomea. Erilaisia vaelluksia on järjestetty ja uusia vaellusreittejä on syntynyt. Olemme koonneet tähän uutiskirjeeseen ajankohtaisia asioita kevään osalta. Mikäli haluat jatkossa tiedottaa oman yhdistyksesi tai verkostosi asioista uutiskirjeessä, Pyhiinvaellus Suomen nettisivuilla tai somessa, laita tarkemmat tiedot mielellään kuvan kera osoitteeseen pyhiinvaelluskeskus@evl.fi.


Muista Pyhiinvaellus Suomen sivut www.pyhiinvaellus.fi ja somessa: @pyhiinvaellussuomi Instagramissa ja Facebookissa: www.facebook.com/pyhiinvaellussuomi.

Ajankohtaisia uutisia pyhiinvaelluskentältä
VIESTIPYHIINVAELLUS 2022

Kuvassa vaeltajat Kangasniemellä


Viestipyhiinvaellus on startannut Savonlinnasta helatorstaina 26.5.2022 ja kulkee kesän mittaan halki Suomen noin 1000 kilometrin mittaisen matkan Pyhän Olavin mannerreittiä Savonlinnasta Turkuun ja Pyhän Olavin merireittiä Turusta vielä Ahvenanmaan Jomalaan. Kyseessä kuuden hiippakunnan alueella (Mikkeli, Lapua, Kuopio, Tampere, Turun arkkihiippakunta ja Porvoon hiippakunta) kulkeva viestivaellus tapahtuma.
Vaelluksella testataan Pyhän Olavin mannerreittiä Savonlinnasta Turkuun, kutsutaan erilaisia kumppaneita mukaan yhteistyöhön, viestitään pyhiinvaelluksesta sekä välitetään kohtuuden, kestävyyden ja toivon kulttuuria ilmastonmuutoksen ja pandemian aikana. Teemana vaelluksella on vesi. Vaelluksella kuljetaan suurten vesistöjen äärellä, juomakelpoisen veden riittävyys tulevaisuudessa on merkittävä ekologinen kysymys. Vedellä on myös syvä symbolinen merkitys ekologisesti ja hengellisesti elämän perusedellytyksenä.
Voit osallistua mukaan eri mittaisille etapeille 19.8.2022 asti kulkien Jomalan kirkkoon Ahvenanmaalle. Turun arkkihiippakunnan alueella mukana vaeltavat myös ohjaaja, kirjailija Juha Hurme ja näyttelijä Roosa Söderholm 28.-31.7. Kulkemisen ohella he esittävät lyhyitä dialogiesityksiä luonnossa ja paikallisilla kohteilla.
Aikataulut, tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisen löydät täältä:
https://pyhiinvaellussuomi.fi/viestipyhiinvaellus/
Seuraa viestipyhiinvaellusta somessa:
Facebook:
https://www.facebook.com/Viestipyhiinvaellus-107797011852556
Instagram: https://www.instagram.com/viestipyhiinvaellus/


PYHIINVAELLUSJUHLA 14.8.2022
Sunnuntaina 14.8. on aika yhteisen juhlan. Tule mukaamme juhlimaan viestivaelluksen Pyhän Olavin mannerreitin perillepääsyä ja matkan jatkumista merireittiä pitkin kohti Ahvenanmaata. Samalla juhla on aivan kaikkien pyhiinvaeltajien yhteinen pyhiinvaellusmessu. Messun jälkeen yhteinen juhla jatkuu rennosti Kirkkopuiston terassilla.
Tervetuloa mukaan arkkipiispa Tapio Luoman johtamaan Viestipyhiinvaelluksen perillepääsyn messuun Turun tuomiokirkkoon 14.8. klo 10.00. Messuun on mahdollista kulkea pyhiinvaeltajajoukon mukana klo 9.00 Koroistenniemellä olevalta ristiltä; tämän 2,5km etapin johtaa tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Miika Ahola.
Kaksikielinen messu on sekä tuomiokirkkoseurakunnan että Åbo svenska församlingenin yhteinen jumalanpalvelus ja sen erityisenä teemana on pyhiinvaellus ja kristityn vastuu luomakunnasta.
Messun jälkeen Tuomiokirkon torilla jatketaan viestipyhiinvaelluksen perillepääsyn juhlistamista Kirkkopuiston terassilla. Ohjelmassa on leppoisaa yhdessäoloa, muutamia haastatteluja, hyvää musiikkia ja ruokailua. Rennosta tunnelmasta ja musiikista vastaa Högsåra Hipsters
Lämpimästi tervetuloa juhlimaan kanssamme pyhiinvaelluskesää ja viestipyhiinvaellusta!
Lisätiedot: https://fb.me/e/2zbfaY4nG


PYHIINVAELLUSMATERIAALI


Tämä materiaali kutsuu sinut yhteiselle matkalle viestipyhiinvaelluksella kohtuuden, kestävyyden ja toivon tiellä.
Materiaalissa on ensin kerrottu hiukan pyhiinvaelluksesta, viestipyhiinvaelluksesta ja sen jälkeen jokaiselle viikonpäivälle on oma pyhiinvaelluksen avainsana, jolle on rakennettu päivän teksti. Voit käyttää tätä vihkosta itse tai hyödyntää sitä ryhmän kanssa. Tekijänoikeussyistä virret löytyvät materiaalista vain nimellä. Virsien sanat löytyvät nettivirsikirjasta www.virsikirja.fi ja Taizé-laulujen melodian voi kuunnella YouTubesta.
Materiaali ladattavissa ja vapaasti hyödynnettävissä.


NETTISIVU-UUDISTUS
Pyhiinvaellus Suomen nettisivut ovat uudistuneet kevään aikana. Sivuilta löytyy tietoa pyhiinvaelluksesta, erilaisista reiteistä, tapahtumista, pyhiinvaelluskeskuksen toiminnasta nyt suomeksi ja englanniksi. Ruotsinkieliset sivut päivittyvät kesän aikana. Sivuille kerätään tietoa pyhiinvaelluksesta ja reiteistä. Jos haluat oman yhteisösi tai verkostosi tietoa päivitettävän sivuille, ota yhteyttä pyhiinvaelluskeskus@evl.fi
Uudistuneet sivut: www.pyhiinvaellussuomi.fi/


TAPION POLKU

Kuva: Tuuli Sundén


Tapion polku on pieni luontopyhiinvaellus Ruissalon saarella Turussa. Se on Turun kaupungin syntymäpäivälahja arkkipiispa Tapio Luomalle hänen täyttäessään 60 vuotta kesäkuussa 2022.
Tapion polku on avoin kaikille kulkijoille: isoille ja pienille, ryhmille ja yksin vaeltaville, kaikille luontoa ja retkeilyä rakastaville maailmankatsomuksesta riippumatta. Tapion polulla ihmetellään elonkirjon teemaa. Samalla kun kulkija uppoutuu metsäpolulla aistimaan luonnonkauniin tammimetsän monimuotoista elämää, askeleet johdattavat pysähtymään oman ainutlaatuisen elämän rikkauden äärelle.
Tapion polulle kuuluu sanataidetehtävä, joka antaa tilaa kulkijan omille ajatuksille ja auttaa luomaan kokemuksesta omannäköisen. Ruissalo Infosta on saatavilla retkikori-niminen tehtäväpohja, johon poimitaan polun varrelta yhdeksän sanaa. Lopuksi sanoista voi muodostaa oman runon, kertomuksen tai rukouksen.
Tapion polun on tuottanut keväällä 2022 Pyhiinvaelluskeskus yhteistyössä Turun kaupungin ja Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kanssa.
Konsepti, tekstit ja audiot: Larissa Riihihuhta

Kuvitus ja painotuotteen taitto: Tuuli Sundén

Runot: Annastiina Papinaho
Tapion polkuun voi tutustua myös puhelimeen ladattavan Nomadi-sovelluksen kautta tai Citynomadin verkkosivuilla: https://www.citynomadi.com/route/5b6669fa989c1b8c2fc552b2b2afdbd1
Lue uutinen Tapion polusta: https://pyhiinvaellussuomi.fi/turun-ruissaloon-uusi-pyhiinvaellusreitti-tapion-polku/


PYHIINVAELLUSKIRJOJA ILMESTYNYT

Tänä keväänä on ilmestynyt kaksi pyhiinvaelluskirjaa: Annina Holmbergin ja Johannes Lahtelan Pää pilvissä, kiviä kengissä – Pyhiinvaelluksia saunoista luostareihin (Otava) sekä Ilari Aallon, Annastiina Papinahon, Larissa Riihihuhdan ja Usva Torkin Valo askeleillani – Pyhiinvaelluksella Suomessa (Kirjapaja).
Pyhiinvaellus kiinnostaa yhä useampaa. Uutuuskirjoissa pohditaan pyhiinvaelluksen historiaa, merkityksiä ja kokemuksia vaeltajalle.
Valo askeleillani on moniääninen matkakertomus. Teos kertoo matkoista mielenmaisemiin ja löytöretkistä itseen. Siinä pohditaan pyhiinvaelluksen kokemusta syvällisesti ja monelta kantilta, kuvataan kotimaisia pyhiinvaellusreittejä ja tarjotaan esimerkkejä luontokohteista ja historiallisista paikoista. Kirjassa keskitytään Varsinais-Suomen reitteihin, mutta lopussa on kooste Suomen erilaisista reiteistä.

Pää pilvissä, kiviä kengissä -kirjan kirjoittajat kertovat omia kokemuksiaan pyhiinvaelluksilta ja käyvät dialogia elämän tärkeistä kysymyksistä pilke silmäkulmassa.

PYHIINVAELLUS MEDIASSA
Pyhiinvaellus on kiinnostanut myös toimittajia tänä keväänä ja pyhiinvaellus on näkynyt hyvin mediassa. Alle on listattu pyhiinvaellusaiheisia lehti- ja verkkolehtijuttuja- sekä radio-ohjelmia.
LEHTIJUTUT:
Pyhän Henrikin tie: Yli sadan kilometrin pyhiinvaellus lähti liikkeelle vuosien tauon jälkeen – ”Kyllähän tämä myös hyvää fyysistä kuntoa vaatii”
https://www.ts.fi/uutiset/5685298
Mikä tahansa matka voi olla pyhiinvaellus, kun löytää rauhan ja läsnäolon – turkulaisporukka kirjoitti kirjan, jossa lähdetään liikkeelle ja päästään perille
https://www.ts.fi/teemat/5692999
Pyhiinvaelluksen määränpää voi olla matka itse – jo muutaman tunnin kävely avaa aistit ja vie muihin mielenmaisemiin
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/pyhiinvaelluksen-maaranpaa-voi-olla-matka-itse-jo-muutaman-tunnin-kavely-avaa-aistit-ja-vie-muihin-mielenmaisemiin
Ortodoksipappi Johannes Lahtela on raitistunut alkoholisti, jolle pyhiinvaellukset ovat henkisen ja hengellisen kunnon hoitamista
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/ortodoksipappi-johannes-lahtela-on-raitistunut-alkoholisti-jolle-pyhiinvaellukset-ovat-henkisen-ja-hengellisen-kunnon-hoitamista-usein-luostarissa-kirkastuu-se-mika-omassa-elamassa-on-totta-


RADIO:

Horisontti -ohjelma Pyhiinvaellus on matkaamista syvyyssuunnassa:
https://areena.yle.fi/audio/1-62113823
Pyhiinvaellus on yhteinen rauhan teko:
https://areena.yle.fi/audio/1-62646308
Iltahartaudet pyhiinvaellusteemalla joka keskiviikko 25.5.-10.8.2022:
https://areena.yle.fi/audio/1-61325335
Pyhiinvaelluskirkko Hartolasta Sysmän Pyhän Olavin kirkkoon.
https://areena.yle.fi/audio/1-62393074


PYHIINVAELLUSKESKUS

Pyhiinvaelluskeskuksen kesä on vilkas. Keskus on vierailtavissa Tuomiokirkon aukioloaikojen mukaan joka päivä klo 9–18 ja pyhiinvaelluskeskuksessa palvelee henkilökuntaa kesä-elokuussa seuraavasti: ma 10-16, ti 10-16, ke 12-18, to 9-16 ja pe 9-16 Pyhiinvaelluskeskukseen voi tulla levähtämään, lukemaan, etsimään ja saamaan tietoa erilaisista pyhiinvaelluksista, kohtaamaan muita sekä hiljentymään pyhän äärelle. Lue Pyhiinvaelluskeskuksen kesän tapahtumista lisää: https://pyhiinvaellussuomi.fi/pyhiinvaelluskeskuksen-kesa/


TAPAHTUMIA
Eri puolella Suomea järjestetään lukuisia ohjattuja vaelluksia kesän aikana. Tapahtumia kerätään Pyhiinvaellus Suomen Tapahtuma -sivuille. Jos haluat oman verkostosi tapahtuman verkkosivuille, ota yhteyttä pyhiinvaelluskeskus@evl.fi.
Tapahtumia, vaelluksia ja pyhiinvaellusaiheisia tilaisuuksia löytää myös paikallisseurakuntien ja pyhiinvaellustoimijoiden somesta ja verkkosivuilta.
Tutustu kesän tapahtumiin täältä:
https://pyhiinvaellussuomi.fi/tapahtumat/


YHTEISTYÖ KUA:N KANSSA


Pyhiinvaellus Suomi tekee yhteistyötä Kirkon ulkomaan avun (KUA) kanssa. Seurakunta tai esimerkiksi pyhiinvaelluskohteen kahvila voi halutessaan olla mukana yhteistyössä ja esimerkiksi tulostaa KUAn materiaalia kohteisiin.
Lisätietoa:
www.kua.fi/vaellus
https://kirkonulkomaanapu.materialbank.net/ui/shares/w16431380/76932/en/workspaces/16431380


OTA YHTEYTTÄ
Jos haluat viestiä kanavissamme, lisätä tapahtumia verkkosivuille tai muuten ottaa yhteyttä, lähetä postia osoitteeseen:
pyhiinvaelluskeskus@evl.fi
Muut yhteystiedot: https://pyhiinvaellussuomi.fi/yhteystiedot

Jaa somessa: