Hyppää sisältöön

Kesä pyhiinvaelluskeskuksella

Kesä on jälleen taittumassa syksyyn myös pyhiinvaelluskeskuksella. Kesän aikana keskuksella vieraili paljon turisteja niin Suomesta kuin ulkomailtakin ja keskuksella järjestettiin erilaisia tapahtumia ja vaelluksia. Tässä blogikirjoituksessa kesätyöntekijä Pauliina kurkistaa vielä pyhiinvaelluskeskuksen menneeseen kesään ja sen monipuoliseen ohjelmaan.

Terveisiä pyhiinvaelluskeskukselta

Pyhiinvaelluskeskuksen kesä oli vilkas. Tänä kesänä ulkomailta saapui keskukselle paljon pyhiinvaeltajia, jotka olivat lähdössä vaeltamaan Turun Tuomiokirkolta kohti Ahvenanmaata Pyhän Olavin merireittiä pitkin. Nämä pyhiinvaeltajat olivat suurimmaksi osaksi Isosta-Britanniasta sekä Saksasta. Juttelin ulkomailta asti Suomeen tulleiden vaeltajien kanssa, ja he kertoivat Suomen kiinnostavan pyhiinvaelluskohteena esimerkiksi viileän ilman sekä rauhallisuuden vuoksi. ”En halua enää vaeltamaan Espanjaan. Santiago de Compostelan reiteillä kulkee niin paljon ihmisiä. Haluan sen sijaan kokea millaista on vaeltaa rauhallisemmilla reiteillä Suomessa.”, eräs vaeltaja kertoi.

Pyhän Olavin merireitti kiinnostaa Suomeen tulevia vaeltajia.

Pyhän Olavin merireitin lisäksi Helenan polku on tänä kesänä herättänyt erityistä kiinnostusta pyhiinvaelluskeskuksella. Monet ovat kuulleet reitistä ja kiinnostuneina tulevat kyselemään siitä lisää. Helenan polku on ollut suosittu myös Turkuun saapuvien matkailijoiden keskuudessa. Sekä kotimaiset että ulkomaiset turistit ovat halunneet kiertää Helenan polun, sillä muutaman tunnin mittaisen polun kerkeää hyvin kiertämään turistipäivän aikana nähden samalla Turkua, Aurajokilaaksoa sekä vanhoja kirkkoja.

Helenan polun varrella pääsee tutustumaan esimerkiksi Koroisten ristiin.

Kesään mahtui monenlaisia tapahtumia

Pyhiinvaelluskeskuksen kesään kuului myös monia tapahtumia. Yksi kesän kohokohdista oli ehdottomasti uuden pyhiinvaellusreitin, Henrikin polun, avaaminen. Avajaispäivän tunnelmiin ja Henrikin polun syntyvaiheisiin voi vielä palata blogitekstin avulla. Lisäksi pyhiinvaelluskeskus oli muun muassa mukana Vanhankaupunginjuhlassa ja järjesti yhdessä Pyhiinvaellus liikkeessä -tutkimushankkeen kanssa pyhiinvaelluksen historiasta ja nykypäivästä kertovia yleisöluentoja. Pyhiinvaelluskeskuksen tapahtumakesä tulee vielä huipentumaan 28.8. järjestettävään pyhiinvaellusiltaan, jossa kuullaan pyhiinvaelluskonkareitten vaellusvinkkejä ja matkakertomuksia.

Keskukselle tuli kesän aikana myös Pyhiinvaellus liikkeessä -hankkeen näyttely pyhiinvaeltamisesta. Näyttelyn avulla vierailijat voivat itsenäisesti tutustua turkulaiseen pyhiinvaeltamiseen keskiajalla ja nykypäivänä. Näyttely on keskuksella vielä vuoden loppuun saakka, joten tervetuloa tutustumaan!

Pyhiinvaelluskeskus järjesti tänä kesänä myös pieniä pyhiinvaelluksia Aurajokirannassa. Pyhiinvaelluksen avainsanoista ammentavilla kaupunkipyhiinvaelluksilla kävi jonkin verran vaeltajia kesän aikana. Näillä vaelluksilla parasta oli se, että matkaa kuljettiin hyvässä seurassa jakaen kiinnostavia keskusteluita toisten vaeltajien kanssa. Monet pienille vaelluksille uskaltautuneet kertoivatkin matkan lopuksi, että kokemus sai heidät innostumaan pyhiinvaeltamisesta.

Pienillä kaupunkipyhiinvaelluksilla kuljettiin Aurajoen rantaa.
Mukana Vanhankaupunginjuhlassa. Pyhiinvaelluskeskuksen pisteeltä sai pyhiinvaellustiedon lisäksi vapaaehtoisen kasvattamia taimia, joita vastaan sai halutessaan lahjoittaa rahaa lastenpankille.

Pyhiinvaelluskeskus kesätyöpaikkana

Pyhiinvaelluskeskuksen kesätyöntekijän näkökulmasta kesä oli vaiherikas. Antoisinta oli kuitenkin se, että sain työpäivien aikana kiertää itsekin muutamia lähialueen pyhiinvaellusreittejä. Kiersin Helenan polun, Pietarin polun, Tapion polun sekä pienen osan Pyhän Olavin merireitistä. Kesän aikana vaelluskärpänen iskikin myös minuun monen pyhiinvaelluskeskuksella vierailleen lailla.

Kesätyöntekijän ominaisuudessa sain kiertää monia Varsinais-Suomen lyhyitä pyhiinvaellusreittejä, esimerkiksi Ruissalossa kulkevan Tapion polun.
Tapion polulla

Kiitos kaikille kesän vierailijoille ja tervetuloa tutustumaan pyhiinvaelluskeskukseen jatkossakin!

Jaa somessa: