Hoppa till innehåll

Kunskap

Pilgrimsvandringen är en resa

Pilgrimsvandringen är en betydelsefull resa som kombinerar kulturhistoria, naturobjekt, motion, andlighet eller spiritualitet, små stigar, historiska vägar och olika objekt såsom kyrkor och andra heliga platser.

Pilgrimsvandringen är uråldrig och modern samtidigt. Den bygger på en uråldrig tradition men lever och förnyas i vår tid. Pilgrimsvandring är att vandra till heliga platser, men också att med djup närvaro vandra längs skogsstigar och i kulturlandskapet. Det är en vandring som inbjuder till att se det bekanta med nya ögon, upptäcka det nya, se en mening och stanna upp och förundras.

Pilgrimsvandringen är kulturturism och är alltid en resa in i sig själv. Redan längtan efter pilgrimsvandring är ett första steg. Det finns lika många orsaker att ge sig ut på pilgrimsvandring som det finns vandrare. Vissa behöver utrymme och möjlighet att lösgöra sig från vardagen, andra är intresserade av medeltida kyrkor, en vill pröva sina egna krafter. Upplevelsen är övergripande. Förutom att man rör på sig fysiskt är pilgrimsvandringen alltid en färd på djupet. Vid pilgrimsvandring är det viktigaste inte längden på färden utan den inre viljan att vara pilgrim.

Man kan göra en pilgrimsvandring till exempel genom att vandra i en labyrint, vid en ikon eller ett annat konstverk eller genom att vandra i några timmar istället för i flera veckor. 

Pilgrimsvandring intresserar i vår tid. Människor söker meningsfullhet, genuina upplevelser och tystnad. Pilgrimsvandringen är ett viktigt fenomen och den får årligen miljontals människor att röra sig till olika pilgrimsmål. Globalt kan man tala om pilgrimsvandringens återkomst. I olika kulturer och religioner finns flera centrala pilgrimsmål. Traditionellt är de heliga städer, kyrkor eller andra heliga platser. Viktiga pilgrimsmål i kristendomen är till exempel Rom, Jerusalem och Santiago de Compostela. Under de senaste åren har exempelvis 350 000 vandrare varje år deltagit i den kända vandringen till Santiago de Compostela i Spanien. Viktiga destinationer i Norden är bland annat Vadstena stad och klosterkyrka samt Sankt Olofs gravplats i Trondheimkatedralen.

I vår hektiska tid är pilgrimsvandringen också en gest för motkulturen. Det är att stanna upp och ändra riktning mot lugn, enkelhet och frihet.

Pilgrimens sju nyckelord visar vägen till pilgrimens sinneslandskap. Nyckelorden är långsamhet, frihet, bekymmerslöshet, andlighet, delande, enkelhet och tystnad.  De antyder att upplevelsen av det heliga inte är knuten till en specifik plats långt borta, utan kan vävas samman med överraskande vanliga ögonblick.

”En pilgrim behöver inte ständigt vara andlig, varsebli, utvecklas eller uppnå något speciellt – det skulle ju vara utmattande. Istället för att prestera kan man gå med på händelselöshet.”

Larissa Riihihuhta

Källa: Valo askeleleillani – Pyhiinvaelluksella Suomessa (2022)

Dela på sociala medier: